Blog wpisy
Kawowy pojedynek - Arabica czy Robusta?

Wielu z nas kawa towarzyszy każdego dnia, nieraz nawet kilka razy dziennie. Lubimy ją pić, smakować w niej lub nawet się delektować. Wiele osób nie wyobraża sobie spotkania towarzyskiego. Napój z nasion kakaowców towarzyszy nam, gdy jesteśmy zmęczeni i potrzebujemy zastrzyku kofeiny lub gdy chcemy mieć chwilę relaksu tylko dla siebie. Ile osób tyle sposobów delektowania się tym napojem. Jedni lubią pić go z najbliższą osobą, inni natomiast przepadają za spotkaniami w większym gronie właśnie przy filiżance kawy. Niezależnie od tego, jak lubimy spożywać ten ciemnobrązowy napój, każdy kawosz musi postawić sobie jedno fundamentalne pytanie Arabica czy Robusta?

Kawa wszędzie kawa, czyli jak najlepiej przygotowywać ten czarny napój.

Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Miliony osób pija ją codziennie przy każdej możliwej okazji. Świetnie pasuje zarówno do śniadania, jak i do lunchu. Niemałą popularnością cieszą się spotkania przy kawie. Skoro jesteśmy kawoszem, to być może nadszedł już czas, aby pomyśleć o zaopatrzeniu się w ekspres.

Kawowy pojedynek - Arabica czy Robusta?
Kawowy pojedynek - Arabica czy Robusta?

Wielu z nas kawa towarzyszy każdego dnia, nieraz nawet kilka razy dziennie. Lubimy ją pić, smakować w niej lub nawet się delektować. Wiele osób nie wyobraża sobie spotkania towarzyskiego. Napój z nasion kakaowców towarzyszy nam, gdy jesteśmy zmęczeni i potrzebujemy zastrzyku kofeiny lub gdy chcemy mieć chwilę relaksu tylko dla siebie. Ile osób tyle sposobów delektowania się tym napojem. Jedni lubią pić go z najbliższą osobą, inni natomiast przepadają za spotkaniami w większym gronie właśnie przy filiżance kawy. Niezależnie od tego, jak lubimy spożywać ten ciemnobrązowy napój, każdy kawosz musi postawić sobie jedno fundamentalne pytanie Arabica czy Robusta?


Trudny wybór? A może wcale nie.
Na świecie w przybliżeniu istnieje 130 różnych gatunków kakaowców. Jednak o koronę walczą tylko dwie Arabica i Robusta. Pierwsza ma, zdecydowaną przewagę odpowiada bowiem za aż 70 do 75% światowego rynku kawy, druga jednak nie poddaje się walkowerem i cały czas próbuje walczyć w tym kawowym wyścigu. Oba gatunki różnią się od siebie, przez co mają zarówno zwolenników, jak i przeciwników. Posiadają one inny nie tylko smak, różni je także intensywność, to ile zawartych jest w nich kofeiny, a nawet gęstość cremy, czyli charakterystycznej śmietanki na wierzchu kawy. Są osoby, które pijają tylko jeden wybrany rodzaj kawy, jednak spora grupa ludzi nie ma nic przeciwko spożywaniu obu. Niezalenie od tego, czy zdecydujemy się stanąć po którejś stronie kawowej barykady, czy też może będziemy neutralni jak Szwajcaria warto zapoznać się z tym, czym Arabica i Robusta się od siebie różnią.


Arabica
Głównym miejscem pod uprawy tej kawy jest Afryka oraz Ameryka Południowa. Z całą pewnością można powiedzieć, aż na chwilę obecną kawowa korona przypada właśnie jej. Doceniana jest za swój wyśmienity smak oraz niezwykle bogaty bukiet aromatów. Jej uprawa nie należy do łatwych, trzeba zapewniać jej stałą ochronę przed insektami. Także miejsce pod jej uprawę nie jest łatwe do zdobycia. Musi być ona bowiem uprawiana na górzystych terenach gdzie wysokość powinna sięgać od 1000 do ok. 2500 m n.p.m. Temperatura nie może być niższa niż 15 stopni Celsjusza, ale nie może też przekroczyć 25 stopni. Do prawidłowego rozwój potrzebuje ona także regularnych dość częstych opadów deszczu, a także nasłonecznienia. Smak poszczególnych ziaren będzie się różnił w zależności od tego, w jakich warunkach była uprawiana. Modyfikując warunki uprawy oraz późniejszej obróbki czy też palenia można uzyskać różnorodne smaki tej kawy. Możemy wiec mieć kawę o smaku owocowym czy kwiatowym, ale możliwy do uzyskania jest także smak np. czekoladowy. W porównaniu do Robusty ma większą zawartość cukrów oraz tłuszczach, znajdziemy w niej jednak mniejszą ilość kofeiny. Jest to kawa, która posmakować powinna kawoszom, którzy w napoju tym cenią łagodny oraz niezwykle aromatyczny smak. Zawartość kofeiny w Arabice to ok.1 do 1.5% kofeiny

Robusta
Największą przewagą Robusty nad Arabicą jest to, że gatunek ten jest łatwiejszy w uprawie, a jego zbiory są większe, co za tym idzie jej cena jest niższa. Nie wymaga ona tak dużych wysokości, jak Arabica i spokojnie zadowala się 800 m n.p.m. Jej ulubiona temperatura wynosi od 15 do 35 stopni Celsjusza. Uprawiana głównie w Wietnamie, Indiach, Indonezji czy też Brazylii. Ilość kofeiny w jej ziarnach jest już wyższa i wynosi od 2 do 2.7% w jednym ziarnie. Napój wytwarzany z ziaren Robusty charakteryzuje się słabszym aromatem, jednak nadrabia to mocniejszym smakiem o nieco gorzkawej nutce. Ilość cremy także jest sporo większa.


Którą kawę wybrać?
Na to pytanie każdy oczywiście musi odpowiedzieć sobie sam, najlepiej przekonując się w praktyce, które ziarna przypadły mu do gustu. Arabica to kawa, z którą zaznać można chwilki błogiego relaksu, sprawdzi się świetnie podczas spotkań za znajomymi czy odwiedzinami najlepszej przyjaciółki. Robusta to wybór dla osób, które od kawy oczekują przede wszystkim dostarczenia energii.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl